Kan du mäta din puls – en enkel självförsvarsmetod?

Kan du mäta din puls? – en enkel självförsvarsmetod

KauppakeskusKaariKlubben deltog i ett evenemang arrangerat av Helsingfors Hjärtkrets i Köpcentret Kaari 29.10.2014

Vi lärde oss en allmän regel för första hjälp och självhjälp: att mäta pulsen från handleden eller på halsen för att konstatera om den är regelbunden. Till en början kan det vara svårt att hitta den egna pulsen, men när yrkeskunniga gav råd och det rätta stället hittades, var det trots allt ganska lätt.

Vi fick pröva på en ”lånehandled” – en konstgjord arm med en inbyggd pulsanordning – hur en oregelbunden puls känns och jämföra den med den egna pulsen. Det är viktigt att du kan mäta din egen puls, eftersom en oregelbunden puls kan vara ett tecken på förmaksflimmer, som ökar risken för en stroke. I icke-fungerande förmaks väggar uppstår blodkoaguleringar.

En blodpropp som flyter med blodet kan hamna i hjärnan eller i andra organ och hindra blodcirkulationen där. Vandrande blodproppar (emboli) som uppstått genom förmaksflimmer förorsakar de allvarligaste och mest svårbehandlade formerna av slaganfall (stroke). Ett enkelt handledsgrepp för att känna på pulsen hjälper att lokalisera eventuella förmaksflimmer.

Hjärtföreningarna gör ett förträffligt rådgivningsarbete för vår hälsa. Det lönar sig att dra nytta av dessa tillställningar!