Vuosikokous 29.4.2015

Vuosikokous 29.4.2015

Klubin vuosikokous pidettiin 29.04.2015 klo 17.30 Cafe Ekbergin juhlatilassa Helsingissä.

Riitta Korpela

Riitta Korpela

Varsinaisen vuosikokouksen jälkeen 1,3 milj. klubin asiantuntija professori Riitta Korpela luennoi suoliston mikrobiston merkityksestä hyvinvoinnille. Korpela totesi, että suolisto on tärkeä vastustuskyvyn elin. Suolisto on pinta-alaltaan tenniskentän suuruinen ja suolisto käsittelee yli 500 kg ruokaa vuodessa. Suolistossamme on runsaasti erilaisia mikrobeja joista toiset ovat hyödyllisiä ja toiset haitallisia. Suolessa on noin 1,5 kg eläviä mikrobeja. Suolen mikrobioston tutkimus on tällä hetkellä erittäin vilkasta ja se on antanut uutta tietoa ihmisten suolen mikrobikannasta ja sen kehittymisesta, muutoksista ja merkityksestä ikääntymisessä ja erilaisissa tautitiloissa. Mikrobikanta on erilainen eri puolilla suolistoa. Suoliston mikrobeihin vaikuttavat mm. ravinto, ympäristö, perimä ja ikä. Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, jotka riittävissä määrin nautittuina saavat aikaan hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Tunnetuin probiooteista on maitohappobakteeri, joka on monille tuttu mm. turistiripulia ehkäisevistä lääkkeistä. Kuitupitoisen ruoan syöminen kohentaa suoliston toimintaa. Ympäristöstä mm. siisteyden merkityksestä on keskusteltu. On mahdollista, että länsimaissa ympäristö on liian puhdas, eikä vastustuskyky pääse kehittymään.

Startup-yrittäjä ja Nordic Diet Coach-sovelluksen keksijä Mia Karlsson kertoi, miten ideasta syntyi hyvinvointialan yritystoimintaa. Hänen yrityksensä antaa mobiilipohjaista ravistemusvalmennusta pohjoismaisten ravintosuositusten mukaisesti. Sovellus antaa mm. keinon pitää helposti kirjaa syömisistä ja antaa vinkkeja pysyvään painonhallintaan.

”Saimme Alexandra Charlesin sisareksemme”

Alexandra Charles kertoi vuosikokouksessa iloitsevansa siitä, että hänellä on peräti seitsemän sisarusta. Nyt hän saa ”sisaria” myös Suomen 1,3 milj. klubin jäsenistä tultuaan valituksi Suomen klubin hallituksen jäseneksi. Alexandran tulo klubin hallitukseen on myös meille suuri ilo ja kunnia, sillä Alexandra Charles on vastaavan naisen terveyttä tukevan klubitoiminnan perustaja Ruotsissa.

Ruotsin vastaava klubi 1,6 miljonerklubben perustettiin jo 18 vuotta sitten ja sen toiminta on laajentunut voimakkaasti. Ruotsin lisäksi sisarklubeja on nykyisin lukuisissa maissa. Klubin rooli on olla kansanvalistaja ja mielipidevaikuttaja. Asioita, joihin Ruotsissa yritetään nyt vaikuttaa, on esim. sairaanhoitajien palkkataso, sillä ruotsalaiset sairaanhoitajat muuttavat herkästi parempipalkkaisiin sairaanhoitotehtäviin Norjaan.

Alexandra kertoi vuosikokouksessa värikkään esimerkin siitä, millaisen tempauksen Tanskan klubi järjesti hiljattain. Ajatuksena oli paitsi liikkua, myös pitää hauskaa. Terveyteen liittyvien asioiden ei tarvitse olla tylsiä. Siten päivän tempaukseen sisältyi mm. musiikkia ja tanssia. Alexandran motto on ”tänään on uuden elämäsi ensimmäinen päivä”.

Alexandra Charles Årsmötet 2015

Alexandra Charles