Nordiskt Forumissa Malmössä 12.-15.6.2014

Nordiskt Forumissa Malmössä 12.-15.6.2014

Nordiskt Forum on naiskonferenssi, joka järjestettiin ensimmäisen kerran Oslossa 1988. Tapahtuma kerää tuhansia aktivisteja, poliitikkoja ja organisaatioitakeskustelemaan kansallisista ja kansainvälisistä naiskysymyksistä.

Nordiskt Forumin aikana minulla oli mahdollisuus osallistua ensin Ruotsin 1,6 miljonerklubbenin paikallisedustajien tapaamiseen perjantaina 13.6.2014. Vuosittaiseen kokoukseen oli saapunut 11 iloista ja energistä paikallisedustajaa. Saimme konkreettisia ohjeita miten tapahtumat kannattaa suunnitella ja budjetoida.  Teimme myös ryhmätöitä, joiden tuloksena saatiin konkreettisia ehdotuksia paikallistoiminnan edistämiseksi. Tällaisena mainittakoon mm. sen, että paikallistoimijat kirjaavat toistensa nähtäväksi tapahtumapankiksi mikä tapahtuma toimi ja mikä ei. Työntäyteinen, mutta idearikas päivä päättyi yhteiseen illalliseen.

Lauantaina 14.6. aamupäivällä puolestaan kansainväliset sisarjärjestöt Norjasta ja Suomesta kertoivat toiminnastaan.  Lisäksi 1,6 miljonerklubbenin   EU-kontaktihenkilö Elisabeth Hammer,  kertoi taustoistaan ja ideoistaan kuinka saada toiminta laajenemaan Brysseliin .

Iltapäivällä esiinnyimme yhteisesti Nordisk Forumin paneelissa. Paneelin alustajina olivat Ruotsin entinen intergaatioministeri Nyamko Sabuni, Norjan sisarklubin hallituksen puheenjohtaja Solveig Melbye, Karoliinisen sairaalan dosentti Lisa Juntti-Berggren, professori Hanne Tönnesen, liikkeen perustaja  Alexandra Charles, EU-kordinaattori   Elisabeth Hammer sekä allekirjoittanut. Paneelin aiheena oli ”Fly united” – kuinka rakennamme pohjoismaista perustaa naisten terveyden edistämiseksi. Meillä kaikilla on samat yhteiset haasteet: mm. naisten alkoholinkäytön kasvu, liikkumattomuus, syömishäiriöt.

Paljon siis tehtävää, mutta  muistakaamme islantilainen sananlasku: Tahto kiskoo puolet kuormasta!

Irene Matinpalo