Uusi 1.6 miljonerklubbenin jäsen lehti on saatavilla osoitteessa
http://pdf-flip.se/1.6miljonerklubben/1.6miljonerklubben_nr3_2019/
SYDÄN,MIELI ja MINDFULLNESS, SYDÄNTALOLLA 26.9.2019
Paikalla oli noin 30 osanottajaa kuuntelemassa mielenkiintoisia esityksiä
ANNA-MARI HEKKALA aloitti ansiokkaan ja empaattisen luentonsa kysymällä voiko suru sairastuttua sydämen- tai toisinpäin: voiko sydän sairastuttua mielen.
Molempiin on vastaus: kyllä voi!
Ensimmäinen esimerkki on nk. Takotsubon oireyhtymä- eräänlainen ” sydänhalvaus”- tai voisi sanoa myös ” särkynyt sydän”.
Tällöin – melkein aina jo iäkkäämmälle naiselle – tulee äkillisesti sydänveritulpan ( infarktin) oireet, infarktiin viittaavat laboratoriotutkimukset saattavat olla koholla, ja sydänfilmissä esiintyy samanlaisia muutoksia kuin infarktissa mutta kyse ei ole sydänveritulpasta vaan sydämen toiminnan häiriöstä, jossa sydän pumppaa verta tehottomasti.
Diagnoosi vaatii sepelvaltimoiden varjoainekuvauksen ( angiografia).
Nimi Takotsubo tarkoittaa mustekalojen pyyntivälinettä – ja sydämen poikkeava veren pumppaustapa saa sydämen muodon muistuttamaan tätä välinettä.
Äkillinen stressitilanne tai suuri äkillinen suru saattavat laukaista tämän ” sydänhalvauksen”. Hoitona on pääasiassa lepo, ja lähes 95% toipuu täydellisesti 4-8 viikon kuluessa.
Pitkäaikainen masennus saattaa myös aiheuttaa sydänsairastuvuutta ja jopa äkkikuolemia.
Esimerkkejä sydämen toiminnan häiriöitten vaikuttamisesta mieleen on monia. Infarktin saaneet potilaat tarvitsevat tukea ja nimenomaan vertaistukea. Tähän toimintaan on mm Sydänliitossa monia vaihtoehtoja. Joskus käytetään myös masennuslääkkeitä, jotta sairastunut jaksaa ja pystyy kuntouttamaan itseään: liikunta ei ole pahaksi infarktin sairastuneelle.
Mindfullness ryhmistä on ollut apua: ahdistus, stressi ja masennus ovat lientyneet.
Positiivinen elämänlaatu auttaa : ikävien asioitten ” vatvominen” ei auta ketään. Ei missään elämäntilanteessa.
SUSANNA MIEKK-OJA jatkoi aiheenaan : Oman talouden hallinta, Avain mielenrauhaan
Luento avasi meille uusia näkökohtia talousasioitten ymmärtämisestä ja sitä kautta oman mielenrauhan lisäämisestä. Meidän naisten on uskallettava kysyä, uskallettava sijoittaa pitkäjänteisesti ja vaikka muistettava mahdollisuus antaa lahjoituksia jälkikasvullemme tai sukulaisille elinaikanamme. Lisäksi avioehtoa ja testamenttia ei pidä unohtaa eikä myöskään edunvalvontavakuutusta. Kannattaa kurkistaa netistä : Taloustaito.fi sivustoa.
Susannan luennoimista olisi kuunnellut pitempäänkin: talousasiat ovat meille naisille(kin) erittäin tärkeitä, mutta jostain syystä monelta jäävät talousasioitten faktat ja mahdollisuudet vieraiksi.
Luentomuistiinpanoihin nojautuen kirjoittanut
Leena Ruusuvaara
M. D. , Ph.D
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Sydänliitto järjestää syksyllä kaksi ” testamentti-iltaa”